Κάλεσμα στήριξης στη συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή της κεντρικής Εύβοιας

Κάλεσμα στήριξης στη συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή της κεντρικής Εύβοιας.

Τρίτη 25/6 – 17:30 Ραιδεστού7, Αιγάλεω

Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται από κράτος και επενδυτές η λεηλασία και του τελευταίου κομματιού πρασίνου στην κεντρική Εύβοια. Συγκεκριμένα, η Ελλάκτωρ του Βαρδινογιάνη και η πορτογαλική πολυεθνική EDP Renewables σχεδιάζουν την τοποθέτηση 86 ανεμογεννητριών στην περιοχή των ορεινών όγκων πρασίνου της Δίρφυος, του Ξεροβουνίου, των Κοτυλαίων Ορέων και του Ευβοϊκού Ολύμπου. Μάλιστα, η υλοποίηση αυτού του έργου είναι προ των πυλών, έπειτα από την πρόσφατη απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής που είχε γίνει από κατοίκους και συλλόγους της Εύβοιας.

Η Green Repower, η εταιρεία του δασολόγου -ενίοτε και επενδυτή(!)- Ελευθέριου Καραπιδάκη, είναι μια εταιρεία εκπόνησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων ΑΠΕ. Το συγκεκριμένο υποκείμενο έχει υπογράψει τις μελέτες για μια σειρά από καταστροφικές «πράσινες» επενδύσεις ανά τον ελλαδικό χώρο, όπως Εύβοια, Άγραφα, Βοιωτία, εξυπηρετώντας προσωπικά του οφέλη αλλά και των αφεντικών του.

Το επιχείρημα των εξουσιαστών ότι ο καπιταλισμός μπορεί να έχει και «πράσινες διεξόδους», με τα χρόνια αρχίζει και καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στον δημόσιο λόγο. Παρουσιάζεται ως η μοναδική συμβατή λύση που μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα όλο και αυξανόμενα ζητήματα υποβάθμισης του πλανήτη και την οικονομική ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, είναι η απόλυτα ελεγχόμενη θεσμική διέξοδος που προωθούν τα κράτη και οι καπιταλιστικοί κολοσσοί ώστε να επιβιώνει, ακόμα και με διαφορετικές μορφές, το τωρινό σύστημα εκμετάλλευσης και λεηλασίας της φύσης. Για να υπάρξει όμως οποιαδήποτε πιθανότητα ανάσχεσης αυτής της πραγματικότητας, θα πρέπει πρώτα από όλα να έρθουμε σε αντιπαράθεση με το υπάρχον πολιτικοοικονομικό σύστημα, και τον τρόπο που αυτό αντιμετωπίζει το περιβάλλον, αμφισβητώντας στο σύνολό του τον κυριαρχικά επιβαλλόμενο τρόπο ζωής. Κεντρικό ρόλο στον πυρήνα των ιδεών-πρακτικών του πράσινου καπιταλισμού έχει η αντικατάσταση μέρους του τωρινού ενεργειακού μοντέλου, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν σύμφωνα με τον επίσημο καθεστωτικό λόγο πανάκεια για οποιοδήποτε περιβαλλοντικό πρόβλημα (από την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και οι τυφώνες). Ούτε οι ΑΠΕ τεχνολογικά μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, αλλά ούτε και τα δύο μαζί μπορούν να στηρίξουν το οικονομικό μοντέλο της συνεχώς αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης. Ειδικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται από κράτος και καπιταλιστές, αποτελούν εργαλεία που συντελούν στην περαιτέρω λεηλασία της φύσης (τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που αφανίζουν σημαντικούς οικότοπους, υδροηλεκτρικά φράγματα που σταματούν τη ροή των ποταμών αλλοιώνοντας τα οικοσυστήματα κ.ά.). Το σημαντικότερο κομμάτι που τεχνηέντως αποφεύγει να θίξει ο πράσινος καπιταλισμός δεν είναι οι πηγές του ενεργειακού μείγματος, αλλά πόση πραγματικά ενέργεια χρειαζόμαστε, πόση από αυτήν κατευθύνεται στις κοινωνικές ανάγκες και πόση για την παραγωγή κέρδους για κράτη και κεφάλαιο.

Ως αναρχικές/οί, δεν έχουμε αυταπάτες για το αν οι κρατιστές και οι καπιταλιστές, με οποιαδήποτε απόχρωση, ενδιαφέρονται για την βιωσιμότητα και την ευημερία των φυσικών οικοσυστημάτων. Είναι δομικό χαρακτηριστικό τους να λεηλατούν τη φύση μέσω της υπερεκμετάλλευσης πρώτων υλών, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να στερούν από τα μη ανθρώπινα όντα τον φυσικό τους χώρο.

Όσα χρώματα και αν αλλάξει, ο καπιταλισμός συνιστά εκ θεμελίων εκμεταλλευτικό, καταπιεστικό σύστημα που επιταχύνει τη λεηλασία της φύσης και των ζωών μας

https://athens.indymedia.org/post/1630945/

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Πρωτοβουλία αναρχικών συλλογικοτήτων ενάντια στη λεηλασία της φύσης

enantiasthlehlasia@espiv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.